Enquêtes kun je op veel verschillende manieren inzetten. Bijvoorbeeld voor het meten van je klant- of medewerkerstevredenheid of voor het verbeteren van een productwaardering. Wat je ook wilt bereiken, met onderstaande 10 tips zorgen we ervoor dat je de beste enquête maakt.

Tip 1: Stel je doel vast

Vraag je zelf eerst af waarom je de enquête afneemt. Waar wil je een antwoord op krijgen? Wat wil je meten? Met je doel voor ogen is het eenvoudiger om je enquêtevragen op te stellen.

Tip 2: Gebruik meerkeuzevragen

Gebruik zoveel mogelijk meerkeuzevragen. Op die manier krijg je gevalideerde antwoorden, kun je antwoorden van respondenten met elkaar vergelijken, maak je het de respondent gemakkelijk en is het voor jou mogelijk de resultaten eenvoudig te analyseren.

Tip 3: Vermijd suggestieve vragen

Je mag de respondent geen antwoorden in de mond leggen. Dit zorgt namelijk voor een vertekend beeld van de uitkomsten. Vermijd daarom vragen die beginnen met “Waarom”. Gebruik bijvoorbeeld liever “Kun je aangeven in hoeverre je het eens of oneens bent over…?

Tip 4: Kies duidelijke vragen

Zorg ervoor dat je vragen duidelijk zijn en maar op 1 manier kunnen worden uitgelegd. Stel bij voorkeur de vragen in spreektaal. Simpel voor iedereen.

Tip 5: Kies de juiste route

Het antwoord dat gegeven wordt op een vraag kan ervoor zorgen dat je een vervolgvraag niet wilt stellen. Maak daarom gebruik van een juiste routering in je vragenlijst. Zo krijgen de respondenten alleen de vragen voorgelegd die voor hen van belang zijn.

Tip 6: Bewaar demografische vragen tot het eind

Vragen over leeftijd, geslacht, opleiding, etc. stel je aan het eind van de vragenlijst. Respondenten zijn genegen je enquête in te vullen, maar willen wel de voor hen interessante vragen als eerste zien en beantwoorden.

Tip 7: Geef ruimte voor opmerkingen

Respondenten zijn vaak bereid hun vragen en of ideeën met je te delen. Hiervoor dien je wel ruimte te creëren. Gebruik daarom een opmerkingenveld aan het einde van je enquête. Zo krijg je aanvullende informatie die relevant is voor je onderzoek.

Tip 8: Houd het kort

Maak je enquête niet te lang. Hoe meer vragen je stelt, hoe kleiner de kans dat respondenten de enquête helemaal invullen. Geef ook altijd aan hoeveel tijd het ongeveer kost om de enquête in te vullen en uit hoeveel vragen de enquête bestaat.

Tip 9: Test altijd

Heb je jouw enquête helemaal gemaakt aan de hand van bovenstaande tips? Dan is het tijd om te testen. Zo haal je de laatste foutjes uit je enquête. Test altijd met meerdere personen, want de kans dat je zelf een fout over het hoofd ziet is groot.

Tip 10: Analyseer altijd

Je hebt nu heel veel informatie uit de enquêtes gekregen. Het is tijd om deze informatie te analyseren. Is leeftijd of geslacht van invloed op de uitkomsten? Waar liggen kansen en verbeterpunten? En kijk nog even terug naar tip 1. Heb je je doel behaald?

Direct aan de slag met enquêtes?

Wil je meer weten over het maken van enquêtes met Resolve? Neem dan direct contact op met Xavier Waelkens, tel: 06 20 24 39 98 of mail: x.waelkens@kodision.nl

Tip:

Niet alle respondenten die je jouw enquête stuurt vullen deze in. Geen tijd, geen zin (wat levert het hen op?) of gewoon vergeten. Om het aantal ingevulde enquêtes te verhogen helpt het om de respondent een beloning in het vooruitzicht te stellen. Een cadeaubon of een maak kans op scoren altijd goed. Wees creatief en verhoog het aantal respondenten!