Sprintweek: Kodeweek deel 2
Niels van den Berge, Senior consultant

In deel 1 van deze blogserie heb ik verteld hoe we tot het idee voor onze PGB-calculator zijn gekomen met behulp van Google’s Sprintweek. Het is nu woensdagochtend en met het idee om de PGB-calculator te maken, verlaat ik de groep omdat de oppas in de middag zelf moet werken. De rest van de middag besteedt de groep aan het verder uitwerken van het idee door er een storyboard van de maken. Ondanks onze neiging om direct te beginnen met bouwen, omdat de tijd dringt, is er met behulp van dit storyboard goed over nagedacht wat er gebouwd moet gaan worden. Dat waren best veel dingen! Een website met content, een Kode-applicatie met de PGB-berekeningen erin en een animatie om de oplossing te verduidelijken. Hieraan beginnen we morgen: Donderdag.

Gelukkig werken we deze hele week al met een zeer veelzijdig team in dezelfde ruimte. Met een goede vertegenwoordiging van Marketing, Sales en Kode-ontwikkelaars hebben we de juiste kwaliteiten in huis om het prototype te gaan bouwen. Daarnaast volgt het MT de ontwikkelingen ook van een afstand met veel interesse en merken we dat de Kodeweek begint te leven in organisatie. Veel mensen komen langs om onze ideeën te bekijken en reageren enthousiast. Maar alleen aan de ideeën heb je weinig. Het storyboard van het prototype moet uitgewerkt gaan worden. Vrijdag aan het eind van de dag presenteren we deze aan het hele bedrijf. Op dit punt wijken we iets af van de oorspronkelijk Sprintweektheorie, omdat daarbij het doel is om het prototype te tonen aan vijf (potentiële) klanten.

Nadat het werk is verdeeld mogen de laptops eindelijk weer op tafel 🙂 The game is on! De dames van de marketing afdeling verzorgen de website met content, de Kode-ontwikkelaars verdiepen zich in de PGB-materie en berekeningen om deze vervolgens om te zetten naar de Kode-oplossing en Sales verdiept zich in de verkoopstrategie en doelgroep.

Tussendoor leggen we het werk even stil om samen een merknaam voor onze oplossing te bedenken. Gerda faciliteert dit en geeft iedereen een A4 welke we verdelen in 8 vakken. Vervolgen geeft ze ons acht keer één minuut de tijd om in een van de vakken een bedachte merknaam te zetten. De eerste vakken vult iedereen met gemak, maar na een minuut of vijf wordt je creativiteit flink op de proef gesteld. Uiteindelijk delen we alle goede ideeën en voegt onze facilitator deze samen op het whiteboard. Met behulp van stippen kiest iedereen uit de lijst van zo’n 30 namen de beste ideeën. Binnen 15 minuten hebben we bijna unaniem de naam voor onze solution bedacht: WatIsMijnPGB.nl.

Het punt waar ik me mee bezig hou is iets wat ik al heel lang niet meer gedaan heb, maar waar ik wel in opgeleid ben: het maken van een animatie. Met een gratis 15-dagen versie van Flash beleef ik weer veel oude herinneringen. Na een uur proberen en veel Googlen begint de vaart er weer in te komen en vind ik mijn weg weer in het programma. “O ja… zo ging dat”.

Bij de ideeën van de oplossing welke we dinsdag maakten, kwam naar voren dat we graag humor in onze oplossing willen gebruiken, omdat dat blijft hangen bij mensen. Vanuit die gedachten is het verhaal van Harvey de Piraat ontstaan. Door een ernstige aanval van een haai krijgt hij een houten been en heeft hij recht op zijn PBG: Piraatgebonden budget. Nu aan mij de taak om dit te animeren. Samen met Jurre maken we een storyboard en duik ik de rest van de dag in mijn laptop om Harvey tot leven te laten komen.
Aan het eind van de dag tonen we elkaar de resultaten van de dag en we zijn oprecht trots op elkaar als we de resultaten zien van een dag werken. Wat is er in weinig tijd veel werk verzet en wat een geweldige energie en motivatie heerst er in de groep!

Vrijdag is de laatste dag van de sprintweek. Deze dag gebruiken we om het prototype verder uit te bouwen en puntjes op de i te zetten. Iedereen is vol vertrouwen om het doel te halen: om 16:00u de demo aan de rest van het bedrijf.
Deze dag verloopt alles nog volgens plan. De website ziet er goed uit, de berekeningen door Kode gaan goed en de voortgang van de animatie verloopt volgens planning. De perfectionist in mij ziet nog veel verbeterpunten in het filmpje, maar het idee is duidelijk.

Om 15:50 komen de eerste nieuwsgierigen al onze ruimte binnen om te kijken hoe het gaat. Om 16:00 staan we als team klaar om ons werk van de afgelopen week te tonen aan de rest van het bedrijf. Gerda doet het woord over het proces en ik licht met hulp van anderen de techniek en oplossing toe. We krijgen veel positieve reacties en complimenten van verschillende collega’s welke we met trots in ontvangst nemen.

Het doel van deze Sprintweek is om naar de buitenwereld duidelijk te maken wat de mogelijkheden van Kode zijn en wat zou een goede solution hiervoor zal zijn.

In deze week hebben we aangetoond dat er tal van mogelijkheden voor Kode zijn en dat er ook snel solutions mee te maken zijn. Of WatisMijnPgb.nl een goede solution is, is natuurlijk een oordeel dat je zelf mag vellen. Op dit moment is onze Salesafdeling enthousiast bezig om een vervolg aan onze PGB-calculator te geven. Als je hierin geïnteresseerd bent of in andere mogelijkheden met Kode, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Ook als deze niet direct naar wens is, is deze met enkele simpele aanpassingen snel verder te perfectioneren.

Wil je meer blogs lezen? Dit zijn ons laatste blogs:

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!