Stel deze 5 vragen voor betere online dienstverlening
Nanda Spekschoor, Senior Consultant
Je wilt de beste online dienstverlening bieden. Logisch. Maar als je kijkt naar wat je aanbiedt zie je dat er nog veel formulieren online staan in verschillende formaten.

Denk aan formulieren in Word-formaat of als PDF. Niet klantvriendelijk, en niet de digitale dienstverlening die je zoekt. Ook de opbouw en logische uitvraag van de formulieren laat te wensen over.

Een formulier moet snel online. Maar het duurt steeds langer dan je wilt. Met standaard bouwblokken los je dit snel op!

Door een formulier met standaard bouwblokken te maken heb je formulieren sneller live.

Je maakt een formulier in de fractie van de tijd die je er eerst mee kwijt was.

Om je direct op weg te helpen vind je hieronder de 5 meest gestelde vragen over standaard bouwblokken. Zodat je daarna direct weet wat jij kunt met standaard bouwblokken.

1. Wat zijn standaard bouwblokken?

Standaard bouwblokken zijn generieke elementen die je op elk formulier kan toepassen. Denk bijvoorbeeld aan NAW-gegevens. Wanneer het om meerdere formulieren gaat is het slim om te werken met standaard bouwblokken.

Hiermee bespaar je enorm veel tijd, minimaliseer je het foutpercentage en kun je in de toekomst makkelijker formulieren wijzigen. Daarnaast is het nog vriendelijker in onderhoud.

2. Wat zijn voordelen van standaard bouwblokken?

Stel je hebt een flinke hoeveelheid formulieren, zeg 300. Al die formulieren hebben een aantal elementen die hetzelfde zijn.

Bijvoorbeeld een inleiding hoe de formulieren ingevuld moeten worden, NAW-gegevens en een afrondingselement.

Daarnaast heb je waarschijnlijk elementen die regelmatig in formulieren terugkeren, zoals bijvoorbeeld de betaalmodule. Door standaard bouwblokken te ontwikkelen voor deze elementen kun je deze standaard bouwblokken in alle formulieren waar dit bouwblok van toepassing is simpelweg in het scenario slepen. De formulieren zijn nu beter te beheren en gebruiksvriendelijker in onderhoud.

Op het moment dat er iets aangepast moet worden, bijvoorbeeld door veranderende wet- of regelgeving hoef je dit enkel in het standaard bouwblok aan te passen. Hiermee bespaar je veel tijd en voorkom je fouten.

Je kunt zelf verschillende onderdelen van een standaard bouwblok uit- of aanzetten met behulp van parameters. Zo hoef je niet iedere keer een nieuw formulier te maken, maar heb je met een paar klikken een goed formulier in een scenario staan.  Het onderhouden van je formulieren is hiermee ook voordeliger en je bent er veel minder tijd aan kwijt.

3. Door te werken met standaard bouwblokken maak je de formulieren ook beter voor de eindgebruiker.

Met uniforme formulieren die eenzelfde communicatie uitzenden en een herkenbare opbouw hebben weet de eindgebruiker beter wat hij kan verwachten.

Een standaard bouwblok is een element wat je in meerdere formulieren gebruikt. Een specifiek element, de naam zegt het al, is een onderdeel wat specifiek is voor dit formulier. Om snel een formulier te maken sleep je de standaard bouwblokken in het scenario.

Je maakt de specifieke elementen, zet die erbij en klaar! Het formulier heb je op deze manier technisch zo in elkaar gezet.

4. Wat is het belangrijkste om over na te denken bij standaard bouwblokken?

De inhoud.

Je gebruikt het bouwblok voor veel van je formulieren. Zorg dus dat de inhoud zo klantvriendelijk mogelijk is. Hierbij is het heel belangrijk om intern goed af te stemmen met domeindeskundigen, beheer en communicatie.

5. Waar kan ik aan denken bij standaard bouwblokken?

Het is natuurlijk heel erg afhankelijk van het soort formulieren wat je maakt. Om je een idee te geven hier wat voorbeelden:

1. Intro

a. Inleiding formulier
b. Authenticatie-methode (inloggen met bijvoorbeeld DigiD of eHerkenning)

2. NAW-gegevens

a. Prefillen van NAW-gegevens of zelf laten invullen
b.Ophalen en tonen gezinsleden

3. Bijlagen

a. Per post/ digitaal
b. Verplicht/ optioneel
c.Maximaal aantal uploads
d.Maximaal aantal MB’s

4. Afronding

a. Samenvatting-
b.Bedankpagina
c. Email naar gebruiker
d. Email naar backoffice
e. Call in het zaaksysteem

Zelf standaard bouwblokken gaan maken?

Blijf lezen!

Dit is de eerste blog in een serie. De volgende blogs laten we je zien hoe je slim een standaard bouwblok bouwt, hoe je in de praktijk tijd bespaart met standaard bouwblokken en hoe je standaard bouwblokken onderhoud.

Wil je direct aan de slag maar heb je nog vragen? Geef je op voor een inhoudelijke training waarin je aan de hand van best practice met de experts samen je eigen standaard bouwblokken maakt.

Of laat een ervaren consultant meedenken hoe je zo efficiënt mogelijk gebruik maakt van standaard bouwblokken.

Heb je een vraag?

Vul het onderstaande formulier in, dan nemen wij contact met jou op om jouw vraag te beantwoorden.

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!