Toezicht op woningcorporaties met Kode

Edwins Stallinga, Senior Consultant

Woningcorporaties zijn stichtingen, verenigingen of projectontwikkelaars die zich bezighouden met bouwen, beheren en verhuren van betaalbare woningen. Werkzaamheden die worden uitgevoerd zonder winstoogmerk.

De overheid houdt toezicht op de woningcorporaties. Een onderdeel van dit toezicht is een halfjaarlijkse opvraag, waarin de corporaties hun financiële gegevens moeten invoeren. Deze opvraag is onderhevig aan wet- en regelgeving. Hoe werkt die opvraag?

Plausibele data

De halfjaarlijkse opvraag bestaat uit een prognose opvraag en een verantwoordingsopvraag. Het gaat daarbij om de invoer van grote hoeveelheden data en daarbij kunnen natuurlijk fouten worden gemaakt.

Om ervoor te zorgen dat de data die verzonden worden naar de toezichthouder van goede kwaliteit is, zijn er in samenwerking met de toezichthouder een groot aantal plausibiliteit controles opgesteld die de data integriteit toetsen.

Om dit te kunnen doen is gekozen voor Business Rule Engine Kode, waarmee snel en betrouwbaar grote hoeveelheid data worden getoetst. Het gaat daarbij, naast controles op invoerveld niveau, om de onderlinge samenhang tussen de ingevoerde data.

Deze kwaliteitscontrole levert in de verdere verwerking van de gegevens veel tijdswinst op. Wijzigt de wet-of regelgeving? In Kode zijn de wijzigingen zo doorgevoerd. Geen grote investeringen of vertragingen dus.

Scherper toezicht

Een paar corporaties zijn in de problemen geraakt als gevolg van ongeoorloofde speculaties, geflopte dure bouwprojecten, zelfverrijking e.d. Dit is natuurlijk onbestaanbaar. En heeft ertoe geleid dat de wet en het toezicht op de corporaties is verscherpt.Gelukkig hebben de meeste corporaties hun zaken keurig op orde.  Als gevolg daarvan zijn de halfjaarlijkse opvragen fors uitgebreid met nieuwe regels en moeten corporaties meer gegevens aanleveren. Met Kode is het mogelijk om nieuwe wet en regelgeving eenvoudig en snel te implementeren in kennismodellen.

Als inwoner wil je er op kunnen vertrouwen dat woningcorporaties integer handelen en goed functioneren. Kodision is er trots op met de softwareoplossing Kode hier een steentje aan bij te dragen!

Zelf informatie snel en betrouwbaar toetsen?

Wil je weten hoe je Kode kunt inzetten om de plausibiliteit van grote hoeveelheden data te toetsen? Hoe je veranderende wet en regelgeving met Kode kunt implementeren?

Derya vertelt je er graag vrijblijvend meer over. Stuur een mail naar d.alper@kodision.nl of bel naar 026- 36 53 560

Heb je een vraag?

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!
Share This