Waarom Kodision scrum werkt. Deel 1: wat is scrum

Joey Odijk, Consultant

Kodision werkt al jaren Scrum.

Waarom kiezen we voor Scrum en niet voor bijvoorbeeld voor een andere ontwikkel methodiek?

In deze driedelige serie leggen we uit waarom we Scrum werken, wat de voordelen voor de klant zijn en wat het betekent als consultant om Scrum te werken.

Wat is scrum?

Om alle verwarring te voorkomen. Wat is Scrum eigenlijk? Scrum is een proces framework voor Agile projectmanagement waar diverse processen en technieken in toegepast kunnen worden.

Een kader waarin mensen complexe adaptieve problemen kunnen aanpakken, terwijl productief en creatief producten van de hoogst mogelijke waarde worden geleverd.

Scrum is gebaseerd op “empirical process control theory, or empiricism”. Empirisme stelt dat kennis komt uit ervaringen en beslissingen op basis van wat bekend is. Scrum maakt gebruik van een iteratieve, incrementele aanpak om het voorspelbaarheids- en beheersrisico te optimaliseren (zie: The scrum Guide).

Scrum is geschikt voor het ontwikkelen van software, maar elk project kan met Scrum worden uitgevoerd. Er wordt gewerkt met scrumteams.

Een Scrumteam is een multidisciplinair team. In korte sprints van 1 tot 4 weken levert een team een werkend product of deelproduct op. Binnen een team zijn verschillende rollen. De volgende rollen zijn altijd aanwezig in een team:

  • Productowner (de klant)
  • Scrummaster (houdt overzicht, lost blokkades op en faciliteert het ontwikkelteam)
  • Ontwikkelteam (de consultant(s) van Kodision en medewerkers van het bedrijf van de klant)

Grote voordeel hiervan is dat de klant veel meer betrokken is bij zowel het proces als het eindproduct. De klant voert als productowner vaak zelf de regie. Hierdoor werk je samen, waardoor je verantwoordelijkheid en betrokkenheid deelt. Dit leidt weer tot een constructiever en breed gedeeld resultaat.

Ander voordeel is dat je met zelforganiserende multidisciplinaire teams werkt. Iedereen is met elkaar verantwoordelijk voor het resultaat. Met elkaar maak je een sprintplanning, benoem je blokkades en pak je taken op en toetst deze. Je krijgt dus geen taak ‘van bovenaf’ maar bent zelf verantwoordelijk voor wat jouw taken en verantwoordelijkheden zijn.

Hoe werkt scrum?

Het scrum team bestaat uit de Product Owner, het Ontwikkel Team, en de Scrum Master.

Het werk wordt door het ontwikkel team uitgevoerd in sprints, deze worden voorbereid met een sprint planning. De productowner (vaak de klant) bepaalt het doel van de sprint.  Het Scrum Team draagt bij aan de planning en bepaalt wat (de product backlog items) en hoe de door de product owner gekozen items gebouwd worden.

De Scrummaster de “facilitator” zorgt er voor dat Scrum wordt begrepen en nagevolgd. Hij organiseert diverse events onder andere een dagelijkse stand-up. Die is kort (maximaal 15 minuten) en hierin worden in ieder geval per teamlid de volgende vragen beantwoord:

1. Wat heb je bereikt sinds vorige stand-up?

2. Waar ga je mee bezig tot de volgende stand-up?

3. Welke blokkades ben je tegengekomen, wat is een probleem?

Met elkaar heb je zo inzichtelijk hoe de sprint gaat en waar blokkades zitten. Ook moet je bij het team aangeven wat wel en niet lukt en waar je tegenaan loopt. Hiermee creëer je een groep die zich met elkaar zich verantwoordelijk voelt.

Na elke Sprint wordt het product of deelproduct opgeleverd en gedemonstreerd. Dit moment wordt gebruikt om input te verzamelen van stakeholders & klanten. Aan de hand van die input kan gekeken wat er eventueel gewijzigd moet worden.

Hierna evalueert het team ook hoe de Sprint gegaan is en waar eventueel verbeteringen mogelijk in de zogeheten Retrospective. Waar nodig worden afspraken gemaakt om het proces te verbeteren.

Bij Kodision zijn één of meerdere consultants bij de klant onderdeel van een Scrumteam. In sommige gevallen is een consultant van Kodsion zelfs Scrummaster.

Waarom kiezen we voor scrum?

De markt is bewegelijk. Dat heeft tot gevolg dat de inzichten waarmee je een project start heel verschillend kunnen zijn dan wanneer je een jaar verder bent in het project. Door niet een project als een groot blok op te pakken maar steeds een klein stukje op te pakken blijf je flexibel.

Kodision’s missie is om verspilling in IT tegen te gaan. Door Scrum te werken ben je veel wendbaarder. Daarmee voorkom je grote overschrijdingen van budgetten. We proberen verspilling tegen te gaan door alleen dat te bouwen wat de klant daadwerkelijk nodig heeft.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat de klant betrokken is bij het proces. Als productowner is de klant veel meer betrokken bij de software en de ontwikkelingen die spelen. Klanten geven aan veel meer inzicht te hebben in de voortgang van een project.

In de volgende blogs over Scrum lees je meer wat de voordelen zijn voor onze klanten en hoe het als consultant is om Scrum te werken.

Heb je een vraag? Stel deze aan Joey

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!