digitale formulieren
Waarom Kodision Scrum werkt. Deel 2. Klantvoordeel
Joey Odijk, Consultant
Kodision werkt al jaren Scrum. In deze blog leg ik uit wat dat eigenlijk betekent. Voor ons is Scrum net zo essentieel als koffie, maar veel opdrachtgevers kennen Scrum nog niet (echt) of zijn hier nog niet op voorbereid. Wat is eigenlijk het voordeel voor de klant?

Klant als productowner

De klant heeft een essentiële rol in het scrumteam: vanuit de klant is er een Productowner aangewezen. Deze Productowner is verantwoordelijk de Product Backlog. Logisch ook, de klant heeft er immers baat bij om zelf te bepalen wat er wanneer gedaan wordt en dat effectiviteit zo groot mogelijk is.

De klant is er als Productowner verantwoordelijk voor dat:

  • Er een duidelijke omschrijving is van de product backlog items
  • De prioriteit van de Backlog Items duidelijk is en daarmee het best de doelen en missie van het project gehaald kan worden
  • Voor het maximaliseren van de waarde van het werk van het Ontwikkel Team doet
  • De Product Backlog transparant, duidelijk en zichtbaar is zodat het Scrum Team weet welk werk er wanneer opgepakt moet worden
  • Het Ontwikkel Team de items uit de Product Backlog begrijpt

Hierdoor wordt de klant gedwongen voor de sprint helder te hebben wat er per sprint gemaakt moet worden en wanneer het werk in een sprint af is. Hiermee voorkom je vage afspraken, niet uitgesproken verwachtingen en behoeftes en producten die niet voldoen aan de wensen van de klant. Win-win dus.

De klant moet zelf dus goed nadenken welke functionaliteit prioriteit heeft. Wil een Product Owner kunnen slagen in zijn of haar werk dan dient de organisatie de gemaakte keuzes te respecteren. Alle veranderingen aan de Product Backlog gaan alleen via de Product Owner.

Scrumteam inspireert breder

In veel organisaties waar we komen wordt nog niet met Scrum gewerkt. Bij veel klanten merken we dat de successen van het Scrumteam ervoor zorgen dat andere afdelingen ook gaan scrummen. Zo begonnen wij bij een klant met één scrummteam en waren er in no-time 3 scrumteams actief. Op die manier zorgen we niet alleen voor succes bij de IT-afdeling maar stimuleren we het hele bedrijf om op een andere manier te werken.

Investering is zo minimaal mogelijk

Verspilling is een no-go voor Kodision. Bij veel IT-projecten zie je helaas het tegenovergestelde. Bijvoorbeeld afgelopen zomer toen de overheid de stekker trok uit een ICT-project waar al 90 miljoen geïnvesteerd was.

Omdat de sprints variëren tussen 1 en 4 weken zijn de investeringen in de sprints minimaal en kunnen we snel schakelen als iets niet werkt, wensen wijzigen of externe omstandigheden anders worden. Verspilling wordt hiermee voorkomen of in ieder geval beperkt. In tegenstelling tot logge langdurige projecten die niet alleen veel geld maar ook grote investeringen in tijd en capaciteit vragen. Let wel: een Scrum project is niet per definitie eerder afgerond of goedkoper. Maar Scrum is gericht op het behalen van Business waarde door continu verbeteren en optimaliseren. Het geeft je hierdoor meer grip op wat er gemaakt wordt en hoe.

Scrum slim inzetten

Scrum is op dit moment erg hot binnen de IT. Als Kodision zien we dat Scrum niet het antwoord is op alle problemen en complexiteiten binnen een IT-project. Bij elk project wordt gekeken welke methodiek het beste is voor het project. Omdat Scrum een voorspelbaar proces faciliteert met vaste controlemomenten is het vaak de beste oplossing. Na elke sprint evalueert het team. Uit deze reflectie komen verbeterpunten. Er worden dan direct afspraken gemaakt om de volgende sprint succesvoller te maken. Positief bijeffect hiervan is dat de groep vrijwel elke sprint weer een stuk beter presenteert. De consultants van Kodision zijn ervaren met Scrum en kunnen snel en effectief deelnemen in een scrumproject.

Klantbelang voorop

Een voordeel van met Scrum werken is dat het klantbelang voorop staat. De klant is betrokken bij het proces, waardoor een heel andere interactie ontstaat dan wanneer de klant op afstand staat. Als consultant zorgt werken met scrum ervoor dat je snel kunt schakelen bij de klant. De volgende blog in deze serie ga ik in op wat het voor mij als consultant betekent om scrum te werken.

Heb je een vraag?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Software ontwikkelen: this is how it’s done

Software ontwikkelen: this is how it’s done

Voordat onze software de markt op kan, wordt deze ontwikkeld door ons Research & Development team. Vandaag de dag is het maken van goede software afhankelijk van meerdere factoren. Dit is hoe wij invulling geven aan de verschillende fases.

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!