#ToDo: De wereld verbinden, begin bij jezelf!
Ard van Winden, Senior Accountmanager
In eerdere blogs heb ik het belang al aangegeven om nú zelf als gemeente of uitvoeringsinstantie een portal te maken. Niet omdat MijnOverheid niets wordt. Wel omdat het nog lang duurt en het niet zeker is hoe deze omgeving er uit gaat zien en wat het wel en niet voor je doet.

Digitale dienstverlening en de toekomst

We hoeven ons geen zorgen te maken over ontwikkelingen, die zijn er volop. Er wordt dan wel van jullie verwacht dat je aansluit op wat er komen gaat. Een eigen MijnOmgeving.
Uiteindelijk is jouw organisatie de plek waar het specialisme zit. Niet voor een paspoort of rijbewijs. Laten we dat vooral centraal trekken, ook de uitvoering. Het gaat vooral om het sociaal domein, leerlingenvervoer, meldingen openbare ruimte, evenementen en meer zaken die decentraal geregeld zijn en moeten blijven. Dicht bij de burger.

Kodision heeft er een oplossing voor. We hebben het de MijnOmgeving genoemd. Een portal waar de inwoners zelf actief iets mee kunnen en geïnformeerd worden. Gebaseerd op TriplEforms technologie, dus net zo goed te integreren met andere systemen.

En de burger, dat ben jij en ik. Wij willen geholpen worden zoals we dat elders ook gewend zijn. Soms fysiek, maar zeker ook digitaal. Met of zonder begeleiding, maar altijd laagdrempelig. Je klanten verwachten service. Een portaal hoort daar gewoon bij. Online iets aanvragen, maar óók je status zien. Niet van één item, maar misschien wel van meer. Met links naar andere kennispartners die je verder kunnen helpen.
Het is eenvoudiger dan je denkt, stelt Wouter Welling in zijn blog die ook de toenmalig bestuursvoorzitter van de SVB, Maarten Schurink aanhaalt. Deze heeft daar zelf ook nog wat over gezegd in zijn nieuwe rol als Secretaris-Generaal bij Ministerie van BZK. MijnOverheid zal steeds meer verwijzen naar specifieke portals van ketenpartners, zodat de burger inhoudelijk ook echt geholpen wordt.

Over eilandjes en veerboten…

Jouw gemeente is geen eiland (OK, de organisatie van de lokale overheid helpt niet echt, we zijn zeg maar één grote Waddenzee met 380 eilandjes). Jouw gemeente werkt ook samen met de provincie, het Rijk, de Belastingdienst, SVB, het UWV en ga zo maar door. De komende jaren is er echt nog geen oplossing voor alles.

Zorg dat ook jouw lokale deel geregeld is. Je gemeente heeft al een mooie website, de zaken worden meestal netjes afgehandeld. Veel formulieren zijn al aardig digitaal. Maar één portal is er nog niet. Of soms wel 3 of 6. We zijn namelijk weer langzaam aan het verzuilen. Niemand heeft het erover, maar het gebeurt wel. De afdeling Belastingen is alvast aan de slag gegaan met een portaltje van leverancier x. Afdeling Subsidies vond de totaaloplossing van leverancier y zo lekker aansluiten op hun interne werkprocessen. Herkenbaar? Als je die lijn doortrekt zit elke gemeente straks met een veelvoud aan portals. Allemaal gekoppeld aan een zaak, terug te herleiden naar de Productcatalogus. En waar blijft de service aan de klant? Die is suboptimaal geworden. Bij Belastingen helemaal top geregeld bijvoorbeeld, maar voor het Sociaal Domein nog niets bedacht. Of zelfs helemaal anders. Willen we dat? Hebben we daar goed over nagedacht? Wie neemt de regie? Niet de vakafdelingen of diensten, die zorgen vooral goed voor hun deel. Niet de ICT-afdeling, want die doen toch echt vooral beheer. De Innovatiemanager, de Informatiemanager met lef, soms een bestuurder met pit die de discussie echt aangaat. Intern én met leveranciers. Een goed portal verdient meer.

Mijn verzoek: Kies voor allemaal verschillende portals of maak er één voor de hele gemeente. Maar kies. Denk niet vast, maar kies flexibel. Met MijnOmgeving is dat mogelijk. Richt eerst een deel in voor een specifiek domein en werk dit langzaam breder uit. Of begin bovenaan; MijnGemeenteXofY.nl en vul later de tabbladen in per dienst. Maar doe iets. Met niets kun je niet aansluiten op MijnOverheid, met iets gaat dat prima. Structuur aanbrengen vinden we uiteindelijk allemaal prettig.

… en varen of de boot missen

De Waddenzee is geweldig, maar het is wel fijn als je met een veerboot heen en weer kan. Dat is wat lukt als het eilandje MijnOverheid verbindt met het eilandje MijnGemeenteXenY.nl.

Laten we eilandhoppen, ga je mee?

Meer weten over de verbinding leggen?

Wil je meer blogs lezen? Dit zijn ons laatste blogs:

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!