Workshop toegankelijke formulieren
Daniël Rutten, Software Engineer
In 2010 kreeg ik op mijn eerste werkdag een basistraining TriplEforms. Een van de onderwerpen was ‘drempels vrij’. Er werd uitgelegd dat tijdens het maken van een formulier de TriplEforms editor je de mogelijkheid biedt om te voldoen aan de richtlijnen voor een toegankelijk formulier. Je kan dan denken aan het koppelen van een label aan een inputfield bedoelt om teksten voor te laten lezen door voorleessoftware. Maar ook aan de website kant zijn er verschillende richtlijnen waar je rekening mee dient te houden. Een voorbeeld hierbij is de contrastverhouding. Voor iemand die kleurenblind is, is onderscheid tussen verschillende kleurcombinaties niet waarneembaar. Je zal dan alternatieven moeten bedenken (andere kleuren, gebruik van iconen) om het verschil te duiden.

In de afgelopen 8 jaar is er veel veranderd op het gebied van toegankelijkheid. Hoog tijd dus om een expert uit te nodigen om onze kennis bij te spijkeren. In de workshop hebben we algemene kennis opgedaan over de webrichtlijnen. In de tweede workshop zijn we meer ingezoomd op de techniek.

Workshop 1: Creëeren van Awareness 

We hebben eerst een algemene kennissessie georganiseerd waarin we Iacobien Riezebosch hebben uitgenodigd. Zij heeft iedereen bij Kodision uitleg gegeven over:

  • Inzicht in verschillende bezoekers en drempels (het waarom)
  • Beleid en wetgeving
  • Voorbeelden toegankelijkheid van formulieren en toetsing

Inzicht in bezoekers

Bij het toegankelijk maken van een website denk je snel aan iemand die slechtziend, blind of een lichamelijke beperking heeft. Maar ook concentratiegebrek, overgevoeligheid of dyslexie zijn redenen waarom een gebruiker afhaakt in het gebruikt van je website. Maar uiteindelijk maak je een toegankelijke website voor iedereen een prettiger ervaring. Het gebruik van personas (uitwerking van individu uit de doelgroep) kan dan helpen om de gebruikerservaring te analyseren en verbeterpunten te vinden.

Van beleid naar wettelijke verplichting

Tot nu was er geen wettelijke verplichting om voor (semi)overheidinstanties te voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijkheid van webcontent (WCAG 2.0). De overheid heeft besloten om de Europese standaard voor toegankelijkheid in de wet op te nemen. De komende jaren zullen nieuwe en bestaande websites/formulieren moeten gaan voldoen aan de richtlijnen.

Voorbeelden formulieren

Tijdens de voorbeelden werden onze eigen formulieren gebruikt. Dat leverde leuke inzichten in de contrastverhouding van kleuren en gebruik van afbeeldingen met/zonder alternatieve tekst. Belangrijke les is dat bij het maken van de huisstijl al rekening gehouden moet worden met de richtlijnen.

Workshop 2: Verdieping technische kennis

In de tweede workshop hebben we een technische sessie georganiseerd waarin dieper op de richtlijnen werd ingegaan en de code. Belangrijke onderdelen tijdens de bouw van een formulier zijn structuur, validatie en feedback, toetsenboardbediening en tijdslimiet.  Daarnaast hebben we het gehad over het gebruik van ARIA en zijn wat tools besproken (zoals WAVE) die je kan gebruiken om een website te testen. Meer informatie over ARIA kan je vinden bij de Web Accessibility Initiative (WAI).

En nu?

De komende jaren zal het voldoen aan de richtlijnen steeds belangrijker worden. Daar helpen we jou graag bij. Check de vlog van Ard voor een impressie van de workshop en laat je gegevens hieronder achter als je met ons in contact wilt komen.

 

Heb je een vraag?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer blogs lezen? Dit zijn ons laatste blogs:

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!